Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ομιλία Σωτήρης Μαργιωρής "ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 19.30μμ στον Πολυχώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου


Μια προσέγγιση του νοήματος της ελευθερίας μέσα στους 

αιώνες.

Ομιλία Σωτήρης Μαργιωρής 


Παίζουν οι μουσικοί 

Κλεονίκη Δεμίρη στο τραγούδι

Θωμάς Κοντογεώργης στο πιάνο,

Αλέξης Κώστας στα κρουστά!


Η εκδήλωση είναι δωρεάν και εντάσσεται στα πλαίσια του 

Ανοιχτού σχολείου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. 

Γίνεται με τον συντονισμό του φορέα ΛΕΩ ΝΑΙ

. Πληροφορίες: www.leonai.gr , τηλέφωνα επικοινωνίας:

 2109232876.Ωρα έναρξης 19.30μμ Δευτέρα 18 Ιανουαρίου!! 

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ '' Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΩΔΙΑΣ'' ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΤΙΣ 9.00 μμ ΣΤΟ HILTON.-. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



 
  Β' έκδοση για το βιβλίο του Γιώργου Κριμιζάκη "Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΩΔΙΑΣ"Η Πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο και ισχύει για το Σάββατο στις 21.00μμ !!! Ελάτε λοιπόν να το γιορτάσουμε !!! Είσαστε όλοι σας ευπρόσδεκτοι...
 Τό Σάββατο στίς 9 Ιανουαρίου, 2016 στίς 9.00 μ.μ. στήν αίθουσα ''GALAXY'' του ξενοδοχείου Hilton, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου << Γιώργος Κριμιζάκης... Ο ποιητής της μελωδίας, >>
Από τις εκδόσεις ''Αρναούτη''... 

 Η οργάνωση τελεί υπό την αιγίδα τής ''Unesco Πειραιώς και Νήσων'' κάτω από την προσωπική φροντίδα τού προέδρου της κ. Ιωάννη Μαρωνίτη...
Και των στελεχών της οργάνωσης, Αντωνία Φούντη και Μαρία Μαρωνίτη..
Ομιλητές μεταξύ άλλων, θα είναι ο διακεκριμένος νομικός και βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, ο βετεράνος εκδότης και δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος και ο συγγραφέας Πάνος Καλουδάς... Ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο συνθέτης Γιώργος Κριμιζάκης, ο κ. Μαρωνίτης, ο Κώστας Βενετσάνος και ο δημοσιογράφος Σπύρος Μεταξάς...
 Αποσπάσματα από το βιβλίο, θα διαβάσει η θεατρολόγος Τόνια Παπαδάκη.
 Θα ακολουθήσει δεξίωση και τραγούδι.
 Στό πιάνο ο συνθέτης τών επιτυχιών, Γιώργος Κριμιζάκης, πού συνοδεύει στό τραγούδι, τόν Γιάννη Πετρόπουλο, τόν Κώστα Βενετσάνο, τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο, την Πέρσα Σέργη, τόν Γιάννη Ταννή και άλλους εκλεκτούς καλλιτέχνες
  Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 
  

«Το Τέρας κι εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη ανεβαίνει στο θέατρο Πρόβα-Από 8 Ιανουαρίου

«Το Τέρας κι εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη ανεβαίνει στο θέατρο Πρόβα

Την φετινή  χειμερινή περίοδο στο Θέατρο Πρόβα παρουσιάζεται  το συγκλονιστικό μπέστ σέλλερ του Σταμάτη Μαλέλη «Το Τέρας κι Εγώ» σε διασκευή Σωτήρη Τσόγκα και  Γιάννη Ζέρβα.

Είναι ένα από τα βιβλία που προκάλεσαν άισθηση για την αμεσότητα και την ειλικρίνεια τους.

Ο Σταμάτης Μαλέλης, έφερε στο προσκήνιο το θέμα της κατάθλιψης, το οποίο βασανίζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με έρευνες θα «περάσουν» κατάθλιψη έστω μια φορά στη ζωή τους. Το βιβλίο του Μαλέλη, γίνεται πλέον θεατρικό. Το έργο αναφέρεται στην συναρπαστική ιστορία ενός λαμπρού επαγγελματία που ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας, ζει για δεκαετίες αγκαλιά με το θάνατο.Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, που καταγράφει με συνταρακτικές λεπτομέρειες, την μάχη που δίνει ο ήρωας με την κατάθλιψη και τον πανικό, και τον τρόπο που λυτρώνεται.  
Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη «όταν μου πρότεινε πριν από 12 μήνες και - ο Σταμάτης Μαλέλης να μεταφέρω επί σκηνής το βιβλίο του « Το Τέρας κι εγώ», του ζήτησα κάποιο χρόνο για να δω αν γίνεται. Τελικώς ανέλαβα το εγχείρημα, παρ’ ότι μου φαινόταν δύσκολο. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του. Έχω στο ενεργητικό μου πληθώρα διασκευών ως σκηνοθέτης, ετούτη όμως με προβλημάτισε πολύ. Απεφάσισα εν τέλει να βάλω σε δεύτερη μοίρα τις αναφορές στις επαγγελματικές περιπέτειες του ήρωα και να εστιάσω στο ανθρώπινο δράμα του. Στην μάχη του με την κατάθλιψη και τον πανικό και στον τρόπο που λυτρώνεται. Να φωτίσω τις συνταρακτικές λεπτομέρειες της καθημερινότητας ενός λαμπρού επαγγελματία, που ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας, ζει για δεκαετίες αγκαλιά με τον θάνατο.
Έτσι προέκυψε ένα ντοκουμέντο, λίαν αποκαλυπτικό, αλλά και με αισιόδοξο μήνυμα: Η αρρώστια αυτή περνάει, γιατρεύεται. Αρκεί να έχει κανείς το θάρρος να πάει σ’ έναν ειδικό και να του πει ό,τι σκέφτεται. Αρκεί να έχει τα κότσια να κάνει βουτιά στα σκουπίδια, που έχει μέσα του και να αναθεωρήσει την ζωή του, όπως λέει ο ήρωας του έργου. Να καθαρίσει την καμινάδα του μυαλού του, όπως λέει ο Γιάλομ».  

Εκτός από την σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσόγκα, η εικαστική επιμέλεια είναι της Μαίρης Ραζή, την ζωγραφική του σκηνικού έκανε ο Μανώλης Δασκαλάκης, κοστούμια Χαρά Μποτσιβάλη, η μουσική είναι του Νίκου Χαριζάνου. Video art Παναγιώτης Τσάγκας, βοηθός σκηνοθέτη Νεκταρία Χουβαρδά.Το ρόλο του Σταμάτη Μαλέλη υποδύεται ο Σωτήρης Τσόγκας, την ψυχίατρο η Μαίρη Ραζή, τον αδελφικό του φίλο ο Κυριάκος Ντούμος και την γραμματέα του η Νάντια Αντωνίου. 
Στα video της παράστασης εμφανίζονται οι: Σταμάτης Μαλέλης, Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Πολύκαρπος Πολυκάρπου , Γιούλη Πεζοπούλου, Κοραλία Τσόγκα, Ειρήνη Αντωνίου, Βανέσσα Αραπάκη. Εκφωνούν ο Μέμος Μπεγνής και οι μαθητές της Δραματικής Σχολής «Πρόβα» Πάνος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Παντελιάς.

Πρεμιέρα στις 8 Ιανουαρίου

Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Οι Έλληνες δείχνουν στον κόσμο πώς είναι να είσαι άνθρωπος (video)

Συγκινημένη η μεγάλη ηθοποιός ευχαρίστησε προσωπικά τους Έλληνες για όσα κάνουν  
Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Οι Έλληνες δείχνουν στον κόσμο πώς είναι να είσαι άνθρωπος (video)

«Ο ελληνικός λαός δείχνει στον κόσμο πώς είναι να είσαι άνθρωπος», δήλωσε η Βανέσα Ρέντγκρέιβ μετά την επίσκεψη της στον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα. «Ο ελληνικός λαός δείχνει στον κόσμο πώς είναι να είσαι άνθρωπος. Δείχνει στον κόσμο πώς είναι να προσπαθείς να σώσεις τους συνανθρώπους σου. Ευχαριστώ προσωπικά όλους όσους βοηθούν τους πρόσφυγες από όλο τον κόσμο», δήλωσε συγκινημένη η μεγάλη Βρετανίδα ηθοποιός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της αυτό το πρόβλημα και όμως μας δίνει το πιο σημαντικό μάθημα από όλα. Το μάθημα της ανθρωπιάς».   Η κ. Ρέντγκρέιβ έφτασε στον Ελαιώνα συνοδευόμενη από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον δήμαρχο της Αθήνας και την ηθοποιό Μιμή Ντενίση.    

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ παρέα με τη Ντενίση στον Ελαιώνα- Ευχαρίστησε τους Έλληνες για όσα κάνουν
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ παρέα με τη Ντενίση στον Ελαιώνα- Ευχαρίστησε τους Έλληνες για όσα κάνουν  

Νikos Libertas / SOOC
To κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.   Την ηθοποιό συνόδευε η Μιμή Ντενίση η οποία ήταν συνεχώς στο πλευρό της. Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ πρόκειται άλλωστε αύριο να παρακολουθήσει την παράσταση της κα Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη». Την ηθοποιό υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.   Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, μίλησε με τους εθελοντές και τους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί και στη συνέντευξή τύπου ανέφερε πως έχει μένει εντυπωσιασμένη από όσα κάνουν οι Έλληνες για τους ανθρώπους αυτούς και πως αισθάνεται την ανάγκη να τους ευχαριστήσει θερμά για το παράδειγμα που δίνουν.   Παρών ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ο οποίος δημοσίευσε και τη θερμή αγκαλιά τους στο Twitter.   

Embedded image permalink

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

" Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ" στον ΑΛΙΜΟ- Αναλυτικό Πρόγραμμα δράσεων Τέχνης.Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας


Ο Δήμος Αλίμου συνεχίζει το πρόγραμμα "Η Ζωή είναι  Ωραία" ένα πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις Τέχνης Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας.
Το νέο αυτό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους δημότες του Αλίμου να ξεφύγουν  για λίγο από την δύσκολη καθημερινότητα να ανακαλύψουν ξανα τη χαρά της επαφής με την Τέχνη,την Γνώση,το Φυσικό περιβάλλον,τη χαρά της επαφής με τον άνθρωπο.Στόχος των δράσεων είναι η καλλιέργεια του πνεύματος,της ψυχής του σώματος παράλληλα με τη διασκέδαση και την ευχαρίστηση.
Παρακολούθηση Θεατρικών παραστάσεων ,μουσικών συναυλιών,επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους ,εκπαιδευτικές εκδρομές,καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ,φιλανθρωπικές δράσεις,εξορμήσεις στη φύση,διαλέξεις και επιμορφωτικά σεμινάρια -εργαστήρια οργανώνονται από τον δήμο και  προσφέρονται στο κοινό με δωρεάν μεταφορά και μειωμένες τιμές προσιτές σε όλους.


Ιανουάριος

Κυριακή 17 Ιανουαρίου
Ξενάγηση Μουσείο της Ακρόπολης
Η Μεταφορά  θα γίνει δωρεάν 
Το Μουσείο της Ακρόπολης ένα σύγχρονο   Μουσείο επικεντρωμένο στην Ακρόπολη των Αθηνών.Μέσα από τα έργα της Κλασσικής και Αρχαικής Τέχνης θα ξετυλιχθεί η Ιστορία του Ιερού Βράχου με ξεναγό την Αρχαιολόγο Ασάνη Λιαπή.Η Μεταφορά θα γίνει Δωρεάν με το πούλμαν του Δήμου που θα αναχωρήσει την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 10.15πμ ακριβώς στην συμβολή των οδών Υψηλάντου και Λευκωσίας  μπροστά από τον 5ο Γυμνάσιο.
Επιστροφή ..Αναχώρηση από το Μουσείο στις 13.30μμ
Κόστος συμμετοχής 8 ευρώ,6 ευρώ για άνω των 65 ετών,3 ευρώ για φοιτητές μαθητές και ανέργους,πούτεκνους και για όσους διαθέτους Κάρτα Πολιτισμού (με επίδειξη ταυτότητας,πάσου και ειδικής κάρτας . 
Δηλώσεις συμμετοχήςέως την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου


Παρασκευή 22 Ιανουαρίου
Θεατρική Παράσταση ΙΩΒ με τη  μοναδική   ερμηνεία του ηθοποιού Θανάση Τσαλταμπάση
 Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης
Η Μεταφορά θα γίνει δωρεάν με το πούλμαν του Δήμου που θα αναχωρήσει στις 20.00μμ ακριβώς στην συμβολή των οδών Υψηλάντου και Λευκωσίας  μπροστά από τον 5ο Γυμνάσιο.
Τιμή Εισιτηρίου 10 ευρώ
Κρατήσεις θέσεων έως την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 



Κυριακή 24 Ιανουαρίου
 Εκδρομή
Βόλτα στο Λουτράκι, full  spa και σπιτικο φαγητό
 full spa   πισινα υδροομασαζ και χαμαμ στο  Loutraki Thermal spa 
   Συντομη βολτα και σπιτικό φαγητό στο μαγειρείο Αγ.Ευφρόσυνος.
Η Μεταφορα ειναι Δωρεάν .Aναχώρηση  στις 9.15πμ ακριβώς στην συμβολή των οδών Υψηλάντου και Λευκωσίας  μπροστά από τον 5ο Γυμνάσιο. επιστροφή και  αναχώρηση από  Λουτράκι περιπου στις 16.30
Κόστος Συμμετοχής  27 ευρώ για άτομα άνω των 15 ετών
Για το  spa πρεπει να εχετε  μαζί μαγιώ πετσέτα και σαγιονάρες
Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου
Επειδή το σπα  θα δεχτεί μονο 30 ατομα δηλωστε  εγκαίρως συμμετοχή

Κυριακή 31 Ιανουαρίου
Θεατρική Παράσταση "Σμύρνη μου αγαπημένη"
Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
Σκηνοθεσία Μιμή Ντενίση
Με πολύ σημαντικό καστ ηθοποιών όπως Μιμή Ντενίση,Τάσος Χαλκιάς,Κώστας Βουτσάς,Μιχάλης μητρούσης κα.Με την συμμετοχή της ορχήστρας ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ
Η Μεταφορα ειναι Δωρεάν.Αναχώρηση στις  17.15μμ ακριβώς στην συμβολή των οδών Υψηλάντου και Λευκωσίας  μπροστά από τον 5ο Γυμνάσιο. 
Τιμή Εισιτηρίου 22 ευρώ Α΄ Ζώνης
Κρατήσεις θέσεων έως την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου

Εάν είστε κάτοικος Αλίμου και θέλετε να συμμετάσχετε στις δράσεις  του Προγράμματος "Η Ζωή είναι Ωραία"  θα πρέπει να κλείσετε  θέση στο τηλέφωνο 2132008043  Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 11.00πμ-13.00μμ
Οι θεσεις είναι περιορισμένες και θα κρατούνται με σειρά προτεραιότητας

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ,ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 22.00πμ




Η Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης "ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ" σας προσκαλεί  στην Έκθεση -Εκδήλωση με τη συνεργασία του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων που διοργανώνεται στο Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ στα πλαίσια του  "MONEY SHOW".
Η Έκθεση περιλαμβάνει εκδήλωση για την μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού και Εθελοντισμού. 
Θα διεξαχθεί στην Αίθουσα "ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ Α"και θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις  21.30 το βράδυ




 Όσα μέλη  το επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να προσκομίσουν από (1) έργο τους με καβαλέτο. 
Θα προτιμηθούν όσα έργα έχουν εκτεθεί στην έκθεση της Νέας Υόρκης στην Αμερική ή στο Ημερολόγιο της UNESCO διαφορετικά θα πρέπει να προσκομίσουν άλλο έργο. 
ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ "ΒΑΓΟΝΙ" ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8-ΙΑΝ-2016 ΑΠΟ 17:00 ΕΩΣ 19:00. 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

"ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ" μία διάλεξη που δεν πρέπει να χάσετε στο ΧΙΛΤΟΝ το Σάββατο 9 Ιανουαρίου και ώρα 20.00-22.00 Μιλούν οι μεγάλοι μας ζωγράφοι Σάντυ Νικολαρέας-Βασίλης Αράπης ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



  Σάντυ Νικολαρέας-Βασίλης Αράπης 
σε μία διάλεξη που θα συζητηθεί! 
Μία γνώση κρυμένη στους αιώνες αποκαλύπτεται!
 

Τι είναι αυτό το συστατικό που χαρακτηρίζει τα 

αριστουργήματα?! Γιατί κάποια έργα μας αρέσουν και κάποια 

όχι? Τι μας τραβάει την προσοχή? Πόσα χρώματα πρέπει να 

έχει ένας πίνακας;

 Πως διαχειριζόμαστε το θέμα στην επιφάνεια 

εργασίας?


Ποια έργα χαρακτηρίζονται ως θεραπευτικά?, 


Είναι θαυματουργές

 οι εικόνες και οι πίνακες ζωγραφικής? 

Αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν!

Στα πλαίσια του MONEY SHOW που οργανώνει 

η«Ελληνική Ακαδημία Τέχνης και Πολιτισμού » το οποίο και

 θα λάβει χώρα από την Παρασκευή 08/01/16 έως και την 

Κυριακή 10/01/16 στο  ATHENS  HILTON  , μεταξύ άλλων

 εκδηλώσεων που θα
 πραγματοποιηθούν στο Ξενοδοχείο 

Χίλτον  και σημαντικών διαλέξεων, μία διάλεξη που δεν 

πρέπει να χασει κανείς θα  παρουσιαστεί το Σάββατο 9 

Ιανουαρίου και ώρα 8 το

 απόγευμα  στην αίθουσα Θάλεια 4

   Ο κος  Σάντυ Νικολαρέας, θα εισηγηθεί πάνω

 στην «ΤΕΧΝΗ και την ΤΕΧΝΙΚΗ» και ο κος Βασίλειος 


Αράπης    σε συνεργασία  με τον κο Σάντυ Νικολαρέα , θα 


εισηγηθεί  πάνω στο θέμα : 


Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
Ένας σημαντικός ζωγράφος -συγγραφέας ο κος Σάντυ 

Νικολαρέας και ένας σπουδαίος εικαστικός και δρ.

 φιλοσοφίας ο κος  Βασίλειος  Αράπης 





θα ενώσουν τις 

  γνώσεις   τους και θα μιλησουν μαζί για ένα πολύ σημαντικό


 θέμα όπως η ΤΕΧΝΗ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Μελέτησαν τις εκλείψεις και βρήκαν την... ημερομηνία που σκότωσε ο Οδυσσέας τους Μνηστήρες!-Απόπειρα νέας χρονολόγησης των ομηρικών επών

Μελέτησαν τις εκλείψεις και βρήκαν την... ημερομηνία που σκότωσε ο Οδυσσέας τους Μνηστήρες!Στις 25 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. ο ομηρικός ήρωας έφτασε στην Ιθάκη, λένε - «Ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα», δηλώνει η καθηγήτρια Αστροφυσικής Παναγιώτα Παπαδήμα

Μια νέα απόπειρα χρονολόγησης των ομηρικών επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, έκαναν επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, στηριζόμενοι στην μελέτη των φυσικών φαινομένων που περιγράφει ο Όμηρος στα ποιήματά του, σε σχέση με τα πραγματικά, καταγεγραμμένα επιστημονικά, αστρονομικά φαινόμενα. 
«Πιστεύουμε ότι ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα», λέει η καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτα Πρέκα - Παπαδήμα, που πρωτοστάτησε στην έρευνα και εξηγεί στην Καθημερινή, πώς ακριβώς εργάστηκε η ομάδα. 
«Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη στις 25 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. Πέντε ημέρες αργότερα έγινε έκλειψη ηλίου σε ποσοστό 75%, η οποία σκέπασε το Ιόνιο και τότε συνέβη η μνηστηροφονία» λέει η κυρία Παπαδήμα. «Από το 1300 π.Χ. έως το 1130 π.Χ. που είναι τα χρόνια που τοποθετούνται τα ομηρικά έπη, έγιναν 14 εκλείψεις ηλίου. Ορατές στο Ιόνιο ήταν μόνο πέντε. Δύο από αυτές ήταν στο 2%, οπότε δεν έγιναν αντιληπτές. Άλλη μία έγινε με τη Δύση, οπότε μένουν δύο. Η μία έγινε το 1143 π.Χ., πολύ κοντά δηλαδή στην παρακμή του Μυκηναϊκού πολιτισμού και η άλλη στις 30 Οκτωβρίου του 1207 π.Χ., από τις 14:30 έως τις 17:30», εξηγεί και επισημαίνει ότι θεωρεί πως είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις ομηρικές γραφές, όπως αναφέρονται στην ραψωδία Υ (μετάφραση Καζαντζάκη), όταν ο Θεοκλύμενος λέει στους Μνηστήρες: «Σαν τι κακό σας δέρνει, δύστυχοι, κι έχουν ζωστεί με νύχτα και οι κεφαλές σας και τα πρόσωπα και χαμηλά τα γόνα; Κι άναψε σύθρηνο, και γέμισαν τα μάγουλά σας δάκρυα, και ραντισμένοι οι τοίχοι μ' αίματα και τα ώρια μεσοδόκια, ίσκιους πλημμύρισε κι η αυλόπορτα, κι η αυλή πλημμύρισε ίσκιους, που ξεκινούν στα μαύρα Τρίσκοτα να κατεβούν, κι ο γήλιος απ' τα ουράνια εχάθη, κι άπλωσε βαριά καταχνιά ολούθε». 

«Πρόκειται για μια περιγραφή της έκλειψης η οποία έκρυβε τα 3/4 του ηλιακού δίσκου» λέει η κ. Παπαδήμα. «Η ημερομηνία της έκλειψης, 30 Οκτωβρίου 1207 π.Χ., είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις ομηρικές περιγραφές για τις καιρικές συνθήκες, τη φθινοπωρινή αγροτική ζωή και τη μεσημεριανή ώρα δολοφονίας των μνηστήρων», σύμφωνα με την κ. Παπαδήμα.
Η διεπιστημονική ομάδα που ερευνά τα έπη αποτελείται από τους καθηγητές Σ. Παπαμαρινόπουλο, Π. Πρέκα-Παπαδήμα, επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ και τους ερευνητές Π. Αντωνόπουλο, Φυσικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Π. Μητροπέτρο, φιλόλογο και εκπαιδευτικό, Ε. Μητροπέτρου, φιλόλογο και αρχαιολόγο, Α. Τσιρώνη, επίσης φιλόλογο-αρχαιολόγο και Γ. Σαραντίτη, συγγραφέα, ηλεκτρ. μηχανικό. 

«Υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο»
Το βασανιστικό ερώτημα είναι αν τα γεγονότα που περιγράφονται στα έπη είναι μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Την απάντηση για την κ. Πρέκα-Παπαδήμα τη δίνει ο Πλούταρχος, ο οποίος εξηγεί ότι Φυσική Επιστήμη, Θεολογία και Μυθολογία ταυτίζονται στην Αρχαία Ελλάδα. «Το φαινόμενο στην Οδύσσεια το δημιουργεί η Αθηνά και στην Ιλιάδα ο Απόλλωνας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο», λέει η ίδια.
Προς επίρρωσιν, αναφέρει την εμφάνιση μιας βροχής πεφταστεριών που περιγράφεται ως εξής: «Ως άρα οι ειπόντι επέπτατο δεξιός όρνις, κίρκος, Απόλλωνος ταχύς άγγελος· εν δε πόδεσσι τίλλε πέλειαν έχων, κατά δε πτερά χεύεν έραζε μεσσηγύς νηός τε και αυτού Τηλεμάχοιο».

«Το γεράκι που περιγράφει ο Ομηρος, το οποίο είναι αδύνατον να είδε με λεπτομέρεια μέσα στο σκοτάδι, και μάλιστα από μακριά, τοποθετείται στη θέση που βρίσκεται ο αστερισμός Κόρακας. Βρίσκεται ανατολικά (δεξιά το βλέπει) και είναι αγγελιοφόρος του Απόλλωνα, σύμφωνα με τον Ερατοσθένη. Στα πόδια του –δηλαδή αντιδιαμετρικά από τον Κόρακα– βρίσκεται το σμήνος των πλειάδων (πελειάδες στα αρχαιοελληνικά, που σημαίνει αγριοπεριστέρες), που βρίσκονται στον αστερισμό του Ταύρου. Από εκεί λέει ότι πέφτουν πούπουλα, δηλαδή αστέρια, μια ποιητική περιγραφή του ουρανού και της πορείας του ταξιδιού», εξηγεί η ίδια.

Ανατρέχοντας στους χάρτες της NASA, οι επιστήμονες βρήκαν ότι πράγματι υπήρξε βροχή διαττόντων αστέρων στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της επιστροφής του Τηλέμαχου από το ταξίδι στην Πύλο και τη Σπάρτη. Ο Κόρακας, όμως, είναι απεσταλμένος του Απόλλωνα και καλός οιωνός για τον Τηλέμαχο, που αναζητάει τον πατέρα του. Η 30ή Οκτωβρίου ήταν ημέρα της γιορτής του Απόλλωνα, κατά την οποία μάλιστα λάμβανε χώρα εκατόμβη (θυσία εκατό βοδιών), πράγμα που σημαίνει ότι όλο το νησί είχε πάει να την παρακολουθήσει. Οι μνηστήρες βρέθηκαν στην τέλεια παγίδα και φονεύθηκαν με τη βοήθεια των δύο θεών, της Αθηνάς και του Απόλλωνα. Κατά τους επιστήμονες, δύο τόσο σημαντικές ειδήσεις, όπως η δολοφονία όλων των διαδόχων στην Ιθάκη και η έκλειψη, δεν μπορεί παρά να διαδόθηκαν ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα ως ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονό
ς.