Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η «Μισσαλοδοξία» εδραιώνεται στην Στέγη

Η «Μισσαλοδοξία» εδραιώνεται στην Στέγη

Σε σκηνοθεσία Ηούς Βουλγαράκη η ταινία του Griffith γίνεται θεατρικό 

Ορμώμενοι από μια θρυλική ταινία του βωβού κινηματογράφου, μια νέα σκηνοθέτης και ένας θίασος πρωταγωνιστών καταθέτουν ένα εξόχως ατμοσφαιρικό, βωβό μουσικοθεατρικό έπος πολιτικοκοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας.

Δεν είναι ότι πιο εύκολο να μεταφέρεις στο σανίδι μια ταινία του βωβού κινηματογράφου, αλλά όπως φάνηκε εχθές στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης, η Ηώ Βουλγαράκη το κατάφερε έξοχα. Η νεαρή σκηνοθέτιδα διαλέγει μια από τις τέσσερις ιστορίες της ιστορικής ταινίας, στην οποία ένας αθώος καταδικάζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ, με φόντο τον άγριο καπιταλισμό και πουριτανισμό της Αμερικής του 1914-15, και συνθέτει με σημερινούς θεατρικούς όρους ένα βωβό μουσικοθεατρικό έπος γύρω από το δίπολο «αδιαλλαξία έναντι αλληλεγγύης». 
Ένας δεκαμελής θίασος (Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Στέλιος Ιακωβίδης, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης, Σωκράτης Πατσίκας, Εύη Σαουλίδου, Ναταλία Τσαλίκη, Νίκος Χατζόπουλος) και ένα κουαρτέτο, σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, συμπράττουν μαζί της σε αυτό το θέαμα πολιτικής, κοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας.

Η παράσταση είναι ένα καυστικό σχόλιο στον διχασμό μεταξύ κοινωνικών ομάδων, στην απομόνωση, την στοχοποίηση και τον διαχωρισμό, ζητήματα τα οποία αφορούν την σύγχρονη κοινωνία. Η δυσκολία της «βουβής» ερμηνείας ξεπερνιέται με εξαιρετικές ερμηνείες από τους νέους ηθοποιούς και συμπληρώνεται από μια πολύ δυναμική μουσική παρέμβαση του Αμπαζή.


Έως 31 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Ο Mark Hadjipateras με το «Universal Ηabitat» στην γκαλερί Αντωνοπούλου -Έως τις 27 Φεβρουαρίου

Ο Mark Hadjipateras με το «Universal Ηabitat» στην γκαλερί Αντωνοπούλου
«Το νέο περιβάλλον του Μαρκ Χατζηπατέρα Universal Habitat αποτελεί το απαύγασμα της εργασίας ετών και μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη φανταστική πολιτεία του. Συνδυάζει στοιχεία της δουλειάς του από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως σήμερα. Εισάγει νέους συμβολισμούς και δένει την έρευνα του καλλιτέχνη σε ένα ενιαίο αρμονικό όλον. 
Στο έργο πρωταγωνιστούν οι γνώριμοι κάτοικοι του ιδιόρρυθμου βασιλείου της φαντασίας του που είχαμε γνωρίσει στο Geneology (2012). Υβριδικές αρχέτυπες μορφές, ξεπηδούν από σελίδες παιδικών βιβλίων  και καρτούν, έργα επιστημονικής φαντασίας, έπη, μύθους, τη συλλογική μνήμη και το υποσυνείδητο. Η εγκατάσταση αναπτύσσεται στο δάπεδο μετατρέποντας τον θεατή σε ιπτάμενο παρατηρητή που τον ρουφά ξαφνικά η μηχανή του χρόνου για να τον ταξιδέψει σε αρχέγονα και διαστημικά τοπία.»
 
Στους τοίχους, ζωγραφικά ασπρόμαυρα έργα (FWF’s) στα οποία διακρίνουμε βιομορφικά και γεωμετρικά στοιχεία, παραπέμπουν σε οργανισμούς αλλά και στην αρχιτεκτονική και μηχανολογία αρχαίων και μελλοντικών πολιτισμών.


Εγκαίνια Έκθεσης : Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, 19:30 - 22:00
Διάρκεια Έκθεσης  : 16.01.2016 – 27.02.2016
Ώρες Λειτουργίας   : Τετ-Παρ 2-8 και Σαβ. 12-4

String Demons: Έρχονται στην σκηνή του Gazarte Κυριακή 24 Ιανουαρίου

String Demons: Έρχονται στην σκηνή του Gazarte

Κυριακή 24 Ιανουαρίου, ένα βιολί και ένα τσέλο ξεσηκώνουν το Gazarte

Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να συμβεί με ένα cello και ένα βιολί... Οι "String Demons", τα 2 ταλαντούχα αδέλφια, συμφιλιώνουν με μοναδικό τρόπο την κλασική μουσική με τη Heavy Metal, την παραδοσιακή & λαϊκή με τη Rock και μας ταξιδεύουν μέχρι εκεί που φτάνει η μουσική με ρυθμό, τρέλα, κρουστά, τύμπανα και Έγχορδα…!!!

Το αποτέλεσμα είναι μαγικό! Ο ηλεκτρικός ήχος σε αντιδιαστολή με την κλασική παιδεία τους, σε συνδυασμό με επιρροές από Χριστιανικούς και Βυζαντινούς ύμνους, δημιουργούν ένα μουσικό αποτέλεσμα που μαγεύει τον ακροατή. Μόλις τα δάχτυλα τους ακουμπήσουν τα δοξάρια, η ατμόσφαιρα γίνεται σχεδόν διονυσιακή μέσα από ιδιαίτερες διασκευές σε συνθέσεις των Iron Maiden, των Queen, του Vivaldi, του M. Θεοδωράκη, μεταξύ άλλων, αλλά και δικές τους.

Ένα live με αφοπλιστική φαντασία, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στο Roof Stage του Gazarte. 


About "String Demons"
Πήραν τα διπλώματα τους με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Έχουν εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο καθώς επίσης και σε πολλά άλλα μέρη σε Ελλάδα και εξωτερικό . 

Στη μέχρι τώρα πορεία τους σαν σχήμα, που ξεκίνησε μόλις το 2014, έχουν συνεργαστεί με μερικά από τα κορυφαία ξένα σχήματα του είδους. Tο πρώτο τους ολοκληρωμένο album, βασισμένο κυρίως σε δικές τους συνθέσεις, θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2016 από μεγάλη δισκογραφική εταιρεία του εξωτερικού. 


Ζωή Τηγανούρια: «Μια Βεντάλια από Γυναίκες» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο-14 και 28 Φεβρουαρίου

Ζωή Τηγανούρια: «Μια Βεντάλια από Γυναίκες» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Η σολίστ του ακορντεόν, συνθέτης και performer Ζωή Τηγανούρια παρουσιάζει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο την παράσταση "Βεντάλια από Γυναίκες" δύο Κυριακές του Φεβρουαρίου, 14 και 28

Ένα μουσικό-χορευτικό θέαμα με σταθερή αναφορά στη γυναίκα και με πολλούς αξιόλογους συντελεστές επί σκηνής. Η Ζωή Τηγανούρια ερμηνεύει με το δικό της, μοναδικό τρόπο συνθέσεις δικές της, αλλά και μελωδίες από το διεθνές ρεπερτόριο.
 
Μαζί της, μια "βεντάλια" από αξιόλογες γυναίκες - ερμηνεύτριες: η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Πολυτίμη Γιώτα, η πρωτοεμφανιζόμενη Βασιλική Στεφάνου και η αισθαντική Υακίνθη Λάγιου.
Συμμετέχουν οι χορογράφοι- χορεύτριες: Αλίκη Μαυροειδή, που έχει επιμεληθεί τις tango, latin, flamenco χορογραφίες, Αλεξάνδρα Φωτεινού σε παραδοσιακούς oriental – belly χορούς, και οι νεαρές χορεύτριες Έλενα Λιναρδάκη και Νίκη Δελή. Την εξαιρετική παρέα των γυναικών – καλλιτεχνών συμπληρώνουν η Τζένη Σουλκούκη στο πιάνο, η Μιρέλλα Ρούτση στο τσέλο και η Ραλλία Φαφαλιού στο βιολί.
 
Η Ζωή Τηγανούρια επιλέγει τραγούδια αγαπημένα, πασίγνωστα τραγούδια, όπου πρωταγωνιστεί η Γυναίκα, τα γυναικεία χρώματα και αρώματα. Δημιουργεί μουσικές γέφυρες με πολλές εναλλαγές, ένα μουσικό πρόγραμμα, ένα καταπληκτικό ήχο-θέαμα, που δημιουργεί συναισθήματα χαράς και ευφορίας.
 
Από τη πρώτη νότα μέχρι το τελευταίο βήμα, η παράσταση φιλοδοξεί να αναδείξει το γυναικείο αισθησιασμό και ταμπεραμέντο, τη γυναίκα μάνα, κόρη, σύζυγο, επιχειρηματία, τη γυναίκα των γραμμάτων, των επιστημών, τη γυναίκα καλλιτέχνη...
 
Η παράσταση φιλοξενείται 2 Κυριακές του Φεβρουαρίου -14 και 28 - στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ και διάρκεια περίπου δυόμιση ώρες.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η Εικαστικός -Αγιογράφο Μαρία Μηλιώνη δηλώνει πως "Ο καλλιτέχνης οφείλει να αναπτύσσει, να διαμορφώνει τη ψυχή του και να καταδύεται μέσα σ’ αυτή."

 
   Συνεχίζοντας το καλλιτεχνικό μας οδοιπορικό  γνωρίζουμε  σημαντικούς εικαστικούς που στα χρόνια της κρίσης η δημιουργικότητα  και το ταλέντο τους χρωματίζουν την γκρίζα και δύσκολη καθημερινότητα  όλων  μας ,  χαρίζοντας νότα αισιοδοξίας και χαράς  δηλώνοντας ηχηρά ότι  οι Καλές Τέχνες είναι εδώ και δίνουν ηχηρό παρόν στη ζωή μας  καθώς  εκθέσεις ζωγραφικής   συχνά  πυκνά ευτυχώς για όλους εμάς οργανώνονται στην Αθήνα και όχι μόνο που ειναι πολύ απλό και εύκολο να τις παρακολουθήσετε αφού η είσοδος ειναι ελεύθερη στις περισσότερες από αυτές. 

Η Ωδή της Τέχνης θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον να σας συστήνει σημαντικούς εικαστικούς που είναι απαραίτητο να γνωρίσετε τη δουλειά τους και να τους γνωρίσουμε και προσωπικά ως ανθρώπους.Μία από τις σημαντικές εικαστικούς-αγιογράφους  που έχει κάνει αίσθηση με τη ποιότητα της δουλειάς της και το καλλιτεχνικό της εύρος είναι η Μαρία Μηλιώνη.
Η Μαρία Μηλιώνη έχει παρακολουθήσει μαθήματα αγιογραφίας και εγκαυστικής .

 
Ζωγραφίζει με την τεχνική της τετραχρωμίας ,αντλώντας τα θέματά της από την μυθολογία και τον κόσμο των εννοιών.
Η τεχνική της τετραχρωμίας έρχεται πιο πίσω από το Βυζάντιο από την αρχαιότητα και τον Πολύγνωτο.


Πιστεύει ότι η ζωγραφική ως τέχνη δεν είναι μια ακαθόριστη προβολή στο χώρο αλλά μια ισχυρή δύναμη που συμβάλει στον εξευγενισμό της ψυχής είναι η γλώσσα που μιλά στην ψυχή .


 Ο καλλιτέχνης οφείλει να αναπτύσσει και να διαμορφώνει τη ψυχή του και να καταδύεται μέσα σ’ αυτή.


 Έτσι μόνο μπορεί ο καλλιτέχνης να μεταδώσει μηνύματα .

 Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και ναούς.
Σε ερώτησή μας πως αντιλαμβάνεται η ίδια μια σημαντική εικαστικός τη κρίση στην Ελλάδα μας απάντησε.. " Νομίζω η δημιουργία ειναι ανεξάρτητη απο την κρίση.  Ειδικά σε χρόνια κρίσης   ο καλλιτέχνης ανθίζει και δημιουργεί πιο μεστά.Ανεξάρτητα αν πουλάνε η δεν πουλάνε  τα έργα του  ο καλλιτέχνης ζει και εκφράζεται μέσα από την τέχνη του .Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει  Παιδεία σχετικά με την Ζωγραφική Τέχνη.  Μου ελεγε χαρακτηριστικα μια φίλη μου "  Οι ξένοι μπορεί να κοιτάνε ενα έργο για αρκετή ώρα και να το παρατηρούν ο Έλληνας περνάει και το έχει κοιτάξει σε 1 λεπτο" .  Όμως το σημαντικότερο είναι    ότι μέσα από την Τέχνη υπάρχει επικοινωνία και σε  σχέση με τον καλλιτέχνη και το κοινό αλλά και μεταξύ των καλλιτεχνών εξαιτίας των ομαδικών εκθέσεων που οργανώνονται".  


Ατζέντα πολιτιστικών εκδηλώσεων- Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα

Απόψε η Ευανθία Ρεμπούτσικα στην Αθήνα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/1

ΜΟΥΣΙΚΗ


Ευανθία Ρεμπούτσικα: Παρουσίαση του Official Soundtrack «Νοτιάς» της ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη στον Ιανό

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, μετά την τεράστια επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας», συνεργάζεται και πάλι με τον Τάσο Μπουλμέτη, συνθέτοντας την πρωτότυπη μουσική για τη νέα του ταινία «Νοτιάς» που προβάλλεται στους κινηματογράφους. Η παρουσίαση του επίσημου σάουντρακ γίνεται σήμερα στον ΙΑΝΟS (Σταδίου 24). Τηλ.: 210 3217917. Ώρα: 20:30.



ΘΕΑΤΡΟ


Μεταμεσονύχτια παράσταση «Lady Day-Η κυρία με τις γαρδένιες» στο ΑLTERA PARS

Συνεχίζεται έως και τις 14 Φεβρουαρίου η επιτυχημένη παράσταση «Lady Day-Η κυρία με τις γαρδένιες», με θέμα τη ζωή της Μπίλι Χόλιντεϊ. One woman show από την Αλεξία Μπεζίκη. Στη μουσική ο σαξοφωνίστας Γιάννης Κασσέτας που παίζει, συνθέτει και ενορχηστρώνει, στο κοντραμπάσο ο Μάνος Λούτας. Η Βάσια Καρυτινού υπογράφει το κείμενο και σκηνοθετεί ο Αλέξης Τσάφας. Από την ερχόμενη εβδομάδα η παράσταση θα παίζεται μόνο κάθε Κυριακή στις 6 μμ. το απόγευμα (31/1-7/2-14/2). Αυτήν την εβδομάδα ωστόσο θα πραγματοποιηθεί κανονικά η μεταμεσονύχτια παράσταση της Παρασκευής (22/1). Στο ΑLTERA PARS (Μεγ.Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός). Τηλ.: 210 3410011. Ώρα: 00:00. Εισιτ.: 8-12 ευρώ.


«Φόβος» του Στέφαν Τσβάιχ στο Θέατρο Βασιλάκου


Ο Φόβος, ένα κλασικό κείμενο γραμμένο την ίδια εποχή των σπουδαίων ψυχαναλυτικών κειμένων του Φρόιντ, ανοίγει την πόρτα στον θεατή σε μια κατάσταση αμείωτης δραματικής έντασης όπου ο φόβος αλλάζει μορφές, αλλά παραμένει μπροστά του σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων που τον συνοδεύουν. Μία συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. Μετάφραση/Διασκευή: Έλενα Πέγκα. Παίζουν οι ηθοποιοί Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου, Παναγιώτης Σούλης. Στο Θέατρο Βασιλάκου (Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3, Βοτανικός). Τηλ.: 2110132002 - 005. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 12-15 ευρώ.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


«Matera, η γη των βράχων». Έκθεση φωτογραφίας της Τζένης Λυκουρέζου στο Ιταλικό Ινστιτούτο

Το «ταξίδι» της περιοδεύουσας έκθεσης της Τζένης Λυκουρέζου στην Ελλάδα άρχισε τον Ιούλιο 2015 και θα τελειώσει το Φεβρουάριο 2016, έχοντας ήδη κάνει στάση σε πέντε ελληνικές πόλεις (Λέρο, Ναύπλιο, Μεσσήνη, Πάτρα, Βόλο). Η πόλη της Ματέρα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο νομό της Μπασιλικάτα στη νότια Ιταλία, έχει οριστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47, Πλ. Βικτωρίας). Τηλ.: 210 5242646, 210 5242674. Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 με 17:00, Σάββατο 11:00 με 13:30. Είσοδος ελεύθερη.



ΣΑΒΒΑΤΟ 23/1


ΒΙΒΛΙΟ


Παρουσίαση βιβλίου της Π. Βελένη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Πολυξένης Βελένη «Είμαι η άλλη» από τις εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ. Θα μιλήσουν για το βιβλίο οι Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφος, Γκέλη Κατσιώτη, αρχαιολόγος. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Αλέξανδρος Βαμβούκος, ηθοποιός. Συντονίζει η Κατερίνα Ρωμιοπούλου, επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων. Στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136). Τηλ.: 210 325 2214. Ώρα: 18:30. Είσοδος ελεύθερη.



ΜΟΥΣΙΚΗ


«2016 μουσικές στιγμές στον 'Αγιο Παύλο». Συναυλία στην Αγγλικανική Εκκλησία

Στο ιστορικό κτίριο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα εγκαινιάζεται φέτος τον Ιανουάριο μια πρωτότυπη σειρά συναυλιών που θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο, σε έναν χώρο περίφημης ακουστικής, ανοιχτό και φιλόξενο στην κλασική μουσική, αλλά και στους μουσικούς πειραματισμούς. Αυτό το Σάββατο θα παίξουν οι Duo Arioso (Σοφία Μαυρογενίδου - φλάουτο, 'Αρης Χατζησταύρου - κιθάρα), με ρεπερτόριο που κινείται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιρροών από διάφορα μέρη του κόσμου όπως Μεσόγειος, Λατινική Αμερική και Ευρώπη. Στον Ιστορικό Ναό Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27). Τηλ.: 2107234567. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 10-12 ευρώ.


«Toubanaki & the Buzz Bastardz» στο Floral

Βαλκανικοί ρυθμοί, δρόμοι ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου, αναμειγνύονται με τζαζ αρμονία, crossover αυτοσχεδιασμούς, βοκαλισμούς, δημιουργώντας συναισθήματα, ατμόσφαιρες και εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς. Ερμηνεύει η Αγγελική Τουμπανάκη. Παίζουν οι μουσικοί Βασίλης Κετεντζόγλου (ηλεκτρική κιθάρα, συνθέσεις), Παντελής Στόικος (τρομπέτα, καβάλ), Γιάννης Παπαναστασίου (άλτο, σοπράνο σαξόφωνο), Παρασκευάς Κίτσος (ηλεκτρικό μπάσο), Γιάννης Παπαγιαννούλης (σετ κρουστών), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα). Στο Floral (Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια). Τηλ.: 210 3800070. Ώρα: 22:00. Εισιτ.: 5 ευρώ.




ΚΥΡΙΑΚΗ 24/1


ΘΕΑΤΡΟ



«Ο γάμος του Φίγκαρο» του Π. Μπωμαρσαί στο Μέγαρο Μουσικής

Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του περσινού χειμώνα, το ανατρεπτικό αριστούργημα του Πιερ Μπωμαρσαί, ανεβαίνει και πάλι στο Μέγαρο σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τη συμμετοχή της πολυβραβευμένης ομάδας του. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 14-20 ευρώ.



ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


«Παίζω & Πετώ: Εργαστήρι για τα πουλιά και τη φύση στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης»

Τα πουλιά αποτελούσαν πάντα πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο. Τα συναντάμε άλλωστε σε έργα γλυπτικής της αρχαιότητας, σε σύγχρονους πίνακες ζωγραφικής, ως σύμβολα σε ποιήματα και ως πρωταγωνιστές σε λαϊκά παραμύθια και μύθους. Στον κύκλο συναντήσεων του Ιανουαρίου, λοιπόν, τα παιδιά συναντούν «Τα πουλιά στην τέχνη». Αυτή την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί το εργαστήρι «Τα πουλιά σε έργα τέχνης», όπου τα παιδιά παρατηρούν έργα τέχνης με θέμα τα πουλιά, τα σχολιάζουν και δίνουν τίτλους σε αυτά. Στη συνέχεια γίνονται τα ίδια ζωγράφοι και γλύπτες και δημιουργούν τα δικά τους έργα. Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης (Λεωφόρος Δημοκρατίας, Ιλιον, έξοδος 6 Αττ. Οδού). Τηλ.: 210 2323163, 213 2030000. Ώρες: 11:30 με 12:45. Είσοδος ελεύθερη.



ΔΕΥΤΕΡΑ 25/1


ΒΙΒΛΙΟ


Παρουσίαση του βιβλίου του Μισέλ Φάις «Από το πουθενά» στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες
Το Βιβλιοπωλείο Πλειάδες και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις «Από το πουθενά». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αριέλλα 'Ασερ, ψυχαναλύτρια, Γιώργος Ρόρρης, ζωγράφος, Αριστοτέλης Σαΐνης, φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αλεξία Καλτσίκη και Αντώνης Μυριαγκός. Στο Βιβλιοπωλείο Πλειάδες (Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι). Τηλ.: 210.72.49.604. Ώρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη.


ΘΕΑΤΡΟ


«72 ώρες» του Γιώργου Χατζηπαύλου και της Αστερόπης Λαζαρίδου στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Ο έρωτας στα χρόνια του facebook. Μία καταιγιστική κωμωδία που εξελίσσεται μέσα σε 72 ώρες -αλλά μην ανησυχείτε, η παράσταση διαρκεί πολύ λιγότερο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Σαρακατσάνης, τη μουσική ο Φοίβος Δεληβοριάς, ενώ το έργο είναι ο πρώτος καρπός της συνεργασίας του Γιώργου Χατζηπαύλου με την Αστερόπη Λαζαρίδου. Παίζουν οι ηοποιοί Βάσω Καβαλιεράτου, Κίμων Φιορέτοςδρυμα. Στο Ίδρυμα Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Τηλ.: 210 3463333, 210 3418550. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.



ΤΡΙΤΗ 26/1


ΔΙΑΛΕΞΗ


Διάλεξη του καθηγητή, συγγραφέα και εκδότη Michael Schmidt στο DEREE

O διακεκριμένος Βρετανός καθηγητής, συγγραφέας και εκδότης Michael Schmidt θα βρεθεί στην Ελλάδα και θα δώσει διάλεξη στη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με τίτλο «Home is so sad. The Reader's Part». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κολλέγιο, ο Michael Schmidt θα κάνει ένα workshop δημιουργικής γραφής με φοιτητές του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του DEREE. Στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή). Τηλ.: 210 6009800. Ώρα: 18:00. Η είσοδος στη διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. 
ΜΟΥΣΙΚΗ


Luca Ciarla, «Bach into myself» στο Μέγαρο Μουσικής


Ένα αναπάντεχο αφιέρωμα στον Μπαχ από τον Ιταλό Luca Ciarla (βιολί, ηλεκτρονικά). Πρωτότυπες διασκευές έργων του μεγάλου συνθέτη μαζί με συνθέσεις των L. Ciarla, H. Villa Lobos και A. Piazzolla, σε ένα ρεσιτάλ που ξαφνιάζει. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 5-20 ευρώ.



ΤΕΤΑΡΤΗ 27/1


ΜΟΥΣΙΚΗ

Papercut: Παρουσίαση του άλμπουμ Pockets of Silence στο Public

Ο Papercut, κατά κόσμον Βασίλης Νάκης, αναγνωρίζεται πλέον ως ένας από τους πιο ταλαντούχους παραγωγούς και συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα, αλλά έχει κερδίσει και πολλούς fans στην διεθνή ηλεκτρονική σκηνή, χάρη στις πολλαπλές συμμετοχές του σε international best selling compilations, όπως διάφορα volumes του γαλλικού Buddha Bar. Το άλμπουμ Pockets of Silence παρουσιάζεται για πρώτη φορά παρουσία όλων των συντελεστών. Στο Public Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1). Τηλ.: 210 3246210. Ώρα:: 21:00. Είσοδος ελεύθερη.



ΘΕΑΤΡΟ


«Μεγάλοι δρόμοι» στο Θέατρο Νέου Κόσμου

«Τα μεγάλα ταξίδια και οι μεγάλες διαδρομές συμβαίνουν καμιά φορά μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Το μυαλό διανύει αποστάσεις τρελές την ώρα που τα πόδια μένουν καρφωμένα στο πάτωμα». Παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Ειρήνης Φαναριώτη με την ίδια, τον 'Αρη Λάσκο και τη Μυρτώ Γράψα επί σκηνής, την Αμάλια Μπένετ και Χαρά Κότσαλη στην επιμέλεια της κίνησης και τον Φώτη Σιώτα στη μουσική σύνθεση. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου). Τηλ.: 210 9212900. Ώρα: 21:15. Εισιτ.: 8-12 ευρώ.



ΠΕΜΠΤΗ 28/1


ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ

Pasión Del Tango στο Half Note




Ο σολίστ της χρωματικής φυσαρμόνικας Κώστας Βλαχόπουλος και ο Αργεντίνος κιθαρίστας και τραγουδιστής Herman Mayr θα μας μυήσουν στη μαγεία του αυθεντικού Τango. Επί σκηνής τους συνοδεύουν οι χορευτές Μαρία Θωμοπούλου και 'Αρης Χρυσοστομίδης, δημιουργώντας μια μουσικοχορευτική παράσταση που ξεχειλίζει από πάθος. Στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τηλ.: 210 9213360. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 10-20 ευρώ.



ΘΕΑΤΡΟ 
Forced Entertainment: «The Notebook» στο Bios

Οι Forced Entertainment παρουσιάζουν το The Notebook, την πιο πρόσφατη περφόρμανς τους που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Το The Notebook, βασισμένο στην ομώνυμη βραβευμένη νουβέλα της ουγγρικής καταγωγής συγγραφέα Ágota Kristóf, έρχεται μόνο για τρεις παραστάσεις. Σύλληψη- Δραματουργία: Forced Entertainment. Σκηνοθεσία: Tim Etchells. Περφόρμερς: Tim Etchells & Richard Lowdon. Στο Bios (Πειραιώς 84). Τηλ.: 210 3425335. Ώρα: 20:30. Εισιτ.:10-15 ευρώ.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΩΣ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ
Δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" η ΑRT WAY παρουσιάζει 26 σημαντικούς εικαστικούς.
Δημοφώντος 13-15  
Ώρες Λειτουργίας Δευτέρα έως και Παρσκευή 10.30-19.30 Σάββατο 12-16.00 Κυριακή Κλειστά

Πιο κάτω στη Μητροπόλεως μπορείτε να επισκεφτείτε την Energy Athens 2016
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2016 με ώρες λειτουργίας από  Τετάρτη έως και Κυριακή από τις 14.00μμ-2100μμ


Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής " Έμπνευση και Δημιουργία" στο ΑΛΙΚΟ του Ψυρρή

Η Έκθεση θα διαρκέσει από 20/1/2016 έως και 30/1/2016 


Η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕΤΑΡΤΗ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00πμ έως  22.00μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 11.00πμ ΕΩΣ 15.00μμ




Εικαστική έκθεση “Stand up for…” της πλατφόρμας “The ArtLoft” την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 20.00μμ στον εικαστικό πολυχώρο The Loft, Καπνικαρέας 3, στο κέντρο της Αθήνας




"Περί Ελευθερίας" -Η εξαιρετική ομιλία του Σωτήρη Μαργιωρή στον Πολυχώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

"Περί  Ελευθερίας" ο λόγος και εμείς είμασταν εκεί στον Πολυχώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στην Ομιλία του κ.Σωτήρη Μαργιωρή τη Δευτέρα στις 18 Ιανουαρίου.

Τι σημαίνει όμως η λέξη Ελευθερία 

Η λέξη Ελευθερία είναι μια λέξη η οποία χρησιμοποιείται από τον κάθε άνθρωπο με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια, ανάλογα με τον χώρο, τον τόπο, την κοινωνική του τάξη, την πολιτική και πολιτισμική του ταυτότητα κλπ. Ιστορικά ο όρος "ελευθερία" έχει χρησιμοποιηθεί από διαφορετικούς ανθρώπους και μέσα σε διαφορετικές κοινωνίες, για να περιγράψει αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους καταστάσεις, που όλες έχουν έναν κοινό παρονομαστή όσον αφορά το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επίπεδο: Την δυνατότητα του ανθρώπου να δρα χωρίς περιορισμούς, και χωρίς εξαναγκασμούς. 

Οι περιορισμοί και οι εξαναγκασμοί μπορούν να είναι, είτε 1)Από το φυσικό περιβάλλον, και την βιολογία,πχ η ελευθερία της μετακίνησης περιορίζεται λόγω γεωγραφικών ή καιρικών συνθηκών, η ελευθερία της έκφρασης περιορίζεται λόγω σωματικών περιορισμών).

 2)Από από το κοινωνικό περιβάλλον πχ νομικό πλαίσιο του κράτους, περιορισμοί και εξαναγκασμοί από άλλους ανθρώπους κλπ. 


Εχουν ειπωθεί διάφορα όσον αφορά το προσωπικό επίπεδο. Εφόσον μιλήσαμε για ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ και ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥΣ θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τις ελευθερίες όσον αφορά το προσωπικό επίπεδο σε "Ελευθερίες του ατόμου για να" και "Ελευθερίες του ατόμου να μην". Αν τεντώναμε αυτές τις δύο κατηγορίες, η απόλυτη ελευθερία σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επίπεδο θα ήταν χωρισμένη στις εξής δύο κατηγορίες 1)Την ελευθερία του ατόμου για να ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ άρα ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ, και 2)Την ελευθερία του ατόμου ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ άρα ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ Αυτά όμως ισχύουν στο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επίπεδο. Ο άνθρωπος όμως είναι ον κοινωνικό, οπότε αυτοί οι ορισμοί δεν φτάνουν για να ορίσουν την έννοια "ελευθερία" σε ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ επίπεδο.


Παρά το τσουχτερό κρύο ο κόσμος τίμησε με την παρουσία του την εξαιρετική ομιλία του κ Σωτήρη Μαργιωρή η οποία περιελάμβανε πλήθος όμορφων slides από θεματικές φωτογραφίες  και  μουσικά επενδύθηκε από  τους :

Κλεονίκη Δεμίρη στο τραγούδι

Θωμάς Κοντογεώργης στο πιάνο,


και Αλέξη Κώστα στα κρουστά ,που μας ταξίδεψαν με τις όμορφες μελωδίες τους. 

Έγινε ανάλυση της λέξης  Ελευθερίας και το κάτα πόσο τελικά είμαστε ελεύθεροι από τη στιγμή που γεννιόμαστε ,από τη στιγμή που ζούμε με στερεότυπα ακολουθώντας κανόνες και νόμους απαράβατους από την έναρξη της υπαρξής μας
.

Μία ομιλία εξαιρετική που προβλημάτισε το κάθε ακροατή και παρευρισκόμενο.Είμαστε όντως Ελεύθεροι τελικά;Μήπως ήρθε ο καιρός να το σκεφτούμε πιο σοβαρά και να προβληματιστούμε ;

Η εκδήλωση ήταν δωρεάν και εντάχθηκε στα πλαίσια του 

Ανοιχτού σχολείου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. 

Έγινε  με τον συντονισμό του φορέα ΛΕΩ ΝΑΙ

  www.leonai.gr 

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ευανθία Ρεμπούτσικα – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του Official Soundtrack “Νοτιάς” @ ΙΑΝΟΣ 22/1

rempoutsika

Ευανθία Ρεμπούτσικα – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του Official Soundtrack “Νοτιάς” @ ΙΑΝΟΣ 22/1

Ευανθία Ρεμπούτσικα 
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στις 20:30, στον ΙΑΝΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του Official Soundtrack “Νοτιάς” 
της ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, μετά την τεράστια επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας», συνεργάζεται και πάλι με τονΤάσο Μπουλμέτη, συνθέτοντας την πρωτότυπη μουσική για τη νέα του ταινία «Νοτιάς» που προβάλλεται στους κινηματογράφους, και την παρουσιάζει στον IANO.
notias
Η γνωστή και αγαπημένη συνθέτρια σκηνοθετεί ιδανικά τους ήχους της πλοκής και φλερτάρει με διάφορα είδη, από λαϊκό μέχρι tango, ντύνοντας μουσικά τις διαφορετικές δεκαετίες και τα γεγονότα που παρουσιάζει η ταινία.
Ο Νοτιάς περιέχει 14 ορχηστρικά θέματα που εναλλάσσονται σε είδος, ρυθμό, προέλευση και δένουν μοναδικά. Από το αργεντίνικο tango “La Boca” που ανοίγει την ταινία, στο χασάπικο «Στις Γειτονιές» και από εκεί στο «Ρέκβιεμ της Μεταπολίτευσης» και στα ερωτικά θέματα. Το soundtrack ολοκληρώνουν δύο τραγούδια, σε ρυθμό χασάπικο και σε στίχους του Τάσου Μπουλμέτη, το «Μην Ξαναγυρνάς» με την Ανατολή Μαργιόλα και το «Νοτιάς» με την μοναδική ερμηνεία του Γιώργου Μαργαρίτη. Tο soundtrack, που είναι ένα απ’τα πιο πολυποίκιλα και σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα soundtracks της χρονιάς, κυκλοφορεί από τη Feelgood Records.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO.
ianos-logo
ΙΑΝΟS: Σταδίου 24, Αθήνα, Τ. 210 3217917
Χορηγός επικοινωνίας στα καλύτερα live

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Mε τεράστια επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Energy Athens 2016 του Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture,Art Design and Urban Studies για 6η συνεχή χρονιά


Οι πύλες της Έκθεσης άνοιξαν το Σάββατο στις 16 Ιανουαρίου και μας υποδέχτηκαν θερμά.  Η προσέλευση του κόσμου ήταν  τεράστια το ενδιαφέρον  πολύ  μεγάλο και τα έργα των Καλλιτεχνών  υπέροχα.
Ο διοργανωτής της Έκθεσης κ.Ιωάννης Καραλιάς


Απο δεξιά οι εικαστικοί η κ.Μαρία Μηλιώνη,ο κ.Κωνσταντίνος Βερούτης,ο κ.Δήμος Παγουλάτος οκ Μιχάλης Μιχαλάκης με την κ.Κωνσταντίνα Κονταρίνη δημοσιογράφοs και ιδιοκτήτρια του CityiNews1 και Ωδή στη Τέχνη


Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους του European Centre και του Chicago Athenaeum είναι να αναδείξουν τις νέες εικαστικές τάσεις και προβληματισμούς και να υποστηρίξουν κάθε νέα μορφή έκφρασης.Και το πέτυχαν!

Εμείς ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Chicago Athenaeum Museum of Architecture και  ο φωτογραφικός φακός του CityiNews1 και η Ωδή στη Τέχνη κατέγραψε στιγμές από τα εγκαίνια της έκθεσης.
Τριάντα δύο καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης συσπειρώθηκαν γύρω από το ίδιο ερέθισμα και μας μετέφεραν την προσωπική τους οπτική
 για την ενέργεια της Αθήνας.



Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2016 με ώρες λειτουργίας 


από  Τετάρτη έως και Κυριακή από τις 14.00μμ-2100μμ


Από δεξιά ο Εικαστικός Κωνσταντίνος Βερούτης δίπλα στο έργο του ο"Δεσμώτης" 

και αριστερά οι εικαστικοί Μιχάλης Μιχαλάκης και Βασιλική Ξηράκη


Άποψη της εισόδου της Έκθεσης.Διακρίνονται από αριστερά τη στιγμή της συνέντευξης

 ο διοργανωτής κος Ιωάννης Καραλιάς και δεξιά στο βάθος ο γνωστός εικαστικός 
Βασίλης Αράπης

Λαμπερά εγκαίνια για το "Energy Athens 2016"
Οι καλλιτέχνες, εκπρόσωποι διαφορετικών ειδών τέχνης που παίρνουν μέρος είναι: 

  • Kamil Rutkowski, 
  • Nik Martin, 
  • Teodosio Sectio Aurea ,
  •  Αθηνά Σταύρου, 
  • Ιωάννης Καραλιάς, 
  • Άνθια Μέγα Χαβρέ,
  •  Αντωνία Μαντζούκα, 
  • Βλάσης Μιχόπουλος, 
  • Σύλβια Γιανόβσκα, 
  • Γεωργία Λουίζου, 
  • Γιάννα Βαρσαμούλη, 
  • Γιάννης Κατσάνος, 
  • Δέσποινα Ματζάρη, 
  • Δημήτριος Γουγόπουλος, 
  • Ειρήνη Δουκάκη, 
  • Έλενα Ζυμαρά, 
  • Έλια Κεραστάρη, 
  • Θεοδώρα Ντάκουλα, 
  • Θεόδωρος Στάθης, 
  • Κωνσταντίνος Βερούτης, 
  • Κωνσταντίνος Παναγόπουλος,
  •  Λουίζα Δημητρίου,
  •  Μαίρη Μπακογιάννη, 
  • Μανώλης Μπίτζος, 
  • Νένα Στογιάνοβιτς, 
  • Πάμελα-Παναγιώτα Στεφανοπούλου,
  •  Στεφανία Κορέντη, 
  • Φώτης Δανάλης, 
  • Χρήστος Κονταρούδης, 
  • Χριστίνα Κουτσολιούτσου, 
  • Ελένη Τσίκα, 
  • Χριστίνα Φίλιππα.

Το κρασί που μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους ήταν ευγενική χορηγία  του Potsios Wine


EIΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ